Afscheid twee collega's

Dinsdag 2 november was het dan echt zover … Het afscheidsfeest van collega's Fred van der Lee en Careline van der Lippe. Fred heeft 44 jaar gewerkt in het onderwijsland en is sinds het begin van dit schooljaar officieel gepensioneerd. Careline heeft bijna 40 jaar gewerkt in het onderwijs en gaat nu een nieuwe uitdaging tegemoet. OPSPOOR bedankt hen voor het harde werken, hun vakkundigheid en de positiviteit die zij hebben gedeeld.

Interview met Careline
klik op deze link om het interview met Careline te lezen.

Interview met Fred
2021 is het jaar dat Fred van der Lee 44 jaar werkt in het onderwijsland. Misschien dat je hem kent als directeur van obs De Delta of obs 't Pierement. Mogelijk gaat de tijd verder terug naar zijn periode als directeur op obs De Bloeiende Perelaar of zijn moment als leerkracht in Amsterdam. Het is allemaal begonnen toen hij was afgestudeerd van de Pedagogische Academie in 1977.

"De keuze voor deze opleiding kwam voort doordat ik niet wist wat ik wilde studeren. Ik ben puur onhandig, dus alles wat ik met mijn handen moest doen viel af. Vanaf het moment dat ik ging stage lopen vond ik het meteen leuk en vooral het omgaan met mensen sprak mij aan. Het onderwijs was toen heel anders en ik werd gelijk in het diepe gegooid. Het hoofd van de school zei toen ik voor de klas ging staan: 'Dit is je klas, succes!' "
Fred is niet alleen leerkracht geweest, want ergens in zijn carrière is hij geswitcht naar directeur. "Ik heb lang directietaken uitgevoerd en tegelijk een groep lesgegeven. Toen ik 21 jaar voor de klas stond heb ik gesolliciteerd als directeur en ben dat ook gebleven."
Wat opvalt aan de onderwijswereld is dat er veel vrouwen in werken. "Het is altijd zo geweest, maar met de jaren groeit dit verschil steeds meer. Mogelijk door verschillende factoren, zoals dat deeltijd werken in het onderwijs goed mogelijk is. Daarom vind ik het initiatief van OPSPOOR-Meestert! mooi. Op deze manier kunnen de schaarse mannen in het onderwijs met elkaar in contact komen en dat zorgt voor binding. Zelf ben ik de minderheid van de mannen in het onderwijs zo gewend, waardoor het mij niet meer opvalt. Toch denk ik dat het positieve effecten heeft als het verschil in hoeveelheid mannen en vrouwen in het onderwijs iets gelijker wordt. Net zoals vrouwen behoefte hebben aan gesprekken met vrouwen hebben mannen soms ook behoefte aan gesprekken met mannen."

"In al deze 44 jaar ben ik altijd met plezier naar werk gegaan. Tot wel aan de laatste dag. Waar ik het meest trots op ben is dat ik middels social media nog steeds contact heb met oud-leerlingen, die inmiddels zelf kinderen hebben die naar het voortgezet onderwijs gaan. Soms krijg ik op mijn verjaardag felicitaties van de oud-leerlingen, met een berichtje waarbij wordt geschreven wat een mooie tijd zij bij mij in de klas hebben gehad. Prachtig, daar ben ik echt trots op. Ik zal met een goed gevoel pensioneren en wil als tip geven aan alle werkenden: 'focus op je vakmanschap, want dat geeft je werkplezier.' "
 

Leerlingen aan het woord

"Zelf een onderzoek starten"

"Ik vind het leuk om zelf een onderzoek te starten om antwoord op mijn vraag te krijgen. Anders komt het uit een boek en weet ik niet of het wel écht waar is!" - Leerling van obs H.M. Van Randwijkschool in Ilpendam