Afscheid van een bevlogen bestuurder
Al 4 decennia lang zet Chris van Meurs zich met toewijding in voor het onderwijs, waarvan de laatste negen jaar bij OPSPOOR. Gedreven door de overtuiging dat elk kind de beste onderwijskansen verdient, schuwde hij het niet om bestaande structuren ter discussie te stellen en, waar nodig, gevestigde tradities te doorbreken. Onder zijn leiding kreeg de visie 'voor TOEKOMSTMAKERS' vorm en werd het 'anders organiseren' een vaste waarde binnen OPSPOOR. Nu neemt Chris vanwege zijn pensionering afscheid als voorzitter van het College van Bestuur, maar stilzitten? Dat woord komt niet voor in zijn vocabulaire. Een gesprek met een, soms een tikkeltje eigenwijze, onderwijsvernieuwer die altijd verder kijkt dan de horizon.
Werken in het onderwijs stond niet op Chris' radar. Sterker nog, hij had weinig op met het voortgezet onderwijs. Het bood volgens hem te weinig ruimte voor het individu. Pas tijdens zijn studie sociale geografie aan de Radboud Universiteit viel alles op zijn plek. De wijze waarop mens en ruimte elkaar beïnvloeden, het leggen van dwarsverbanden: het daagde hem uit om zelf een mening te vormen, om te ontdekken en te onderzoeken. "Die inspirerende onderwijservaring wakkerde iets in mij aan waardoor ik na mijn afstuderen besloot om als professional met onderwijs aan de slag te gaan."
Bestuurlijk
Chris begon zijn loopbaan aan de Radboud Universiteit, maar maakte in 1985 de overstap naar de Open Universiteit. Een beslissing die later bepalend zou blijken voor zijn professionele carrière. "Bij de Open Universiteit bekleedde ik verschillende functies, waaronder die van bestuurssecretaris. In deze rol kwam ik voor het eerst in aanraking met de bestuurlijke aspecten van het vak. Omdat ik iemand ben die graag zelf aan de knoppen draait, eindverantwoordelijkheid wil zijn en de mogelijkheid wil hebben om mijn visie te realiseren, werd hier de basis gelegd voor mijn verdere bestuurlijke loopbaan."
OPSPOOR
Na diverse bestuurlijke functies te hebben bekleed bij verschillende onderwijsorganisaties in het hbo, mbo en voortgezet onderwijs, maakte Chris in 2016 de overstap naar het primair onderwijs, waar hij aan de slag ging bij OPSPOOR. Toen nog twee aparte, samenwerkende besturen, OPSPO en SPOOR, die in 2021 fuseerden. "Een sterk fundament leg je altijd met de toekomst in gedachten. Zo ben ik ook bij OPSPOOR gestart: eerst de basis op orde brengen - een gevleugelde uitspraak binnen het onderwijs - zodat er vervolgens ruimte ontstaat om de visie te realiseren."
Kindcentra
Eén van de visies die Chris wilde verwezenlijken, was de vorming van kindcentra. Hiervoor zocht hij al in 2017 de samenwerking met Stichting Kinderopvang Purmerend (SKOP). Sindsdien zijn er grote stappen gezet richting een bestuurlijke integratie tussen OPSPOOR en SKOP. Het doel is om deze integratie per 1 januari 2026 volledig af te ronden.
"Het is ons gemeenschappelijke streven om van elke school een kindcentrum te maken. Daarmee bieden we kinderen een rijker en gevarieerder aanbod, wat essentieel is om eventuele (taal)achterstanden vroegtijdig aan te pakken. Hoe eerder kinderen zich in een ontwikkelrijke omgeving bevinden, hoe steviger het fundament is dat we voor hen leggen. Een goede basis in de eerste levensjaren maakt het verschil voor de toekomst. Goed onderwijs geeft kinderen niet alleen kennis, maar ook zelfvertrouwen en eigenaarschap over hun eigen leven. Hoe meer je leert, hoe meer invloed je hebt op je eigen pad. Dat is iets wat ik ieder kind gun."
Anders organiseren
De instroom op de pabo neemt op dit moment toe. Het beroep van leerkracht wint aan populariteit vergeleken met voorgaande jaren. Toch is er volgens Chris geen reden om achterover te leunen. "De groei is positief, maar niet voldoende. Er blijven nog steeds veel mensen nodig in het onderwijs. Daarnaast moeten we het vak aantrekkelijker maken, ook voor mannen," stelt hij.
Volgens Chris ligt een deel van de oplossing in het anders organiseren van het onderwijs. "Het primair onderwijs leunt nog te zwaar op één functie: die van groepsleerkracht. De kracht zit hem juist in een gevarieerd team, bestaande uit leerkrachten, onderwijsondersteuners, leerkrachtondersteuners en specialisten. Iedereen brengt zijn of haar eigen unieke expertise mee. Juist die diversiteit en de samenwerking tussen de verschillende rollen zijn van groot belang. Samen kunnen we het verschil maken."
Afscheid
Na 9 jaar, waarvan de laatste jaren samen met lid van het College van bestuur Astrid Brugman, 'aan de knoppen te hebben gedraaid' bij OPSPOOR, is het tijd om te gaan genieten van zijn pensioen. Met een gerust hart neemt Chris afscheid van OPSPOOR.
"We zijn echt een club geworden. De samenwerking is goed op gang gekomen. Scholen en directeuren werken, ontwikkelen en bouwen samen. De visie en identiteit van OPSPOOR worden gevormd door deze groep mensen en daar ben ik ontzettend trots op. De organisatie is klaar voor de volgende stap. De randvoorwaarden en het gedachtengoed zijn aanwezig; de basis is op orde om verder te bouwen."
Bij OPSPOOR zijn we allemaal TOEKOMSTMAKERS. Hoe de toekomst van Chris eruit gaat zien? Zoals je van een man met visie mag verwachten, heeft hij daar al ideeën over. "Ik hoop mij af en toe nog nuttig te kunnen maken in de publieke sector, bijvoorbeeld door andere stichtingen te helpen groeien. Daarnaast ga ik een molenaarsopleiding volgen, een traject van ongeveer anderhalf jaar en wil ik meer gaan reizen. Reizen verruimt je blik en brengt je in contact met diverse culturen. Ik kijk ernaar uit om nog meer van de wereld te ontdekken en kan het dan ook iedereen aanraden. Blijf nieuwsgierig en sta open voor nieuwe ervaringen!"
Bericht inzake obs De Piramide vanuit het College van Bestuur
De afgelopen jaren hebben we - samen met het team, ouders en andere betrokkenen - ons volop ingezet om goed en toekomstbestendig onderwijs op obs De Piramide te kunnen blijven bieden. Helaas is het ondanks al onze inspanningen nog niet gelukt om duidelijkheid over de toekomst van obs De Piramide te krijgen.
Het leerlingenaantal loopt al jaren terug en de vooruitzichten laten helaas geen verbetering zien. Dit maakt het steeds moeilijker om goed onderwijs te kunnen blijven verzorgen. De Inspectie van het Onderwijs heeft recent vastgesteld dat de school op het onderwijsleerproces een voldoende scoort, maar de opbrengsten (de gemiddelden van de laatste 3 schooljaren) zijn nog onvoldoende. Als totaal oordeel levert dit een onvoldoende beoordeling op.
Daarnaast kan de gemeente Edam-Volendam ons geen garantie bieden op een definitieve plek in de nieuw te bouwen wijk de Lange Weeren en zien wij te veel problemen ontstaan rondom een verhuizing naar de Meidoornstraat.
Wij hebben besloten niet te verhuizen en dat betekent dat we ons opnieuw moeten beraden of er nog een toekomst is voor obs De Piramide. Daarbij zullen we ook het pad richting een mogelijke sluiting van de school verkennen. In de week na de meivakantie gaan we verder in gesprek met de gemeente en andere schoolbesturen om met elkaar te onderzoeken wat de beste plek is voor de leerlingen en hoe we het onderwijs in de toekomst verder vorm kunnen geven.
Opening Torteltuin obs De Overhaal: een plek vol verwondering
Stralende gezichten, nieuwsgierige blikken en een feestelijke sfeer vulden het schoolplein van obs De Overhaal in Zuiderwoude. Na maanden van plannen, ontwerpen en bouwen was het moment eindelijk daar: de opening van de Torteltuin. Een natuurspeelparadijs, bedacht door de leerlingen zelf, waar spelen en leren naadloos samenkomen. Kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak had de eer om samen met de leerlingen van de school de officiële openingshandeling te verrichten, waarna iedereen de Torteltuin mochten verkennen.
De Torteltuin is geen standaard schoolplein. Het is een plek waar de 88 leerlingen van basisschool De Overhaal in Zuiderwoude kunnen klimmen, klauteren, rusten, zaaien, ontdekken en groeien. Met een modderkeuken, vlindertuin, moestuin en rustplekjes is er ruimte voor verbeelding en spel. Een groene oase, ontstaan uit creativiteit én samenwerking, want de leerlingen hebben, samen met Marjon van der Velden, hun eigen droomspeeltuin ontworpen. Helemaal naar hun eigen ideeën en wensen.
Feestelijke opening
Buurtbewoners, ouders, professionals en andere betrokkenen hebben het ontwerp van de leerlingen vervolgens tot leven gebracht. Na de officiële openingshandeling, waar onder andere kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, Harm Scheepstra, locoburgemeester van gemeente Waterland, en de voorzitter van het College van Bestuur van OPSPOOR bij aanwezig waren, kon er eindelijk in de Torteltuin worden gespeeld.
Heel Overhaal Bakt
Bakkers klaar? Bakken maar! Voorafgaand aan de opening vond op de school het evenement Heel Overhaal Bakt plaats. Een bakwedstrijd met als inzet de Gouden en Groene Deegroller. Alle leerlingen bakten thuis een taart, cake of koek en brachten hun creatie mee naar school. Tijdens Heel Overhaal Bakt proefden en beoordeelden ze elkaars baksels, waarbij iedereen zowel deelnemer als jurylid was. Jon, Nikki en Roos wonnen de Gouden Deegroller, terwijl Amy de Groene Deegroller in de wacht sleepte.
Fancy fair op (v)so Martin Luther Kingschool - feestelijke afsluiting van het thema 'Verkeer en Vervoer' met activiteiten, creativiteit en hapjes om van te smullen
De aftrap van de projectweken begon met een vliegende start. Een rekenles én aerodynamica les ineen stond in het teken van een papieren vliegtuigjes race. De zelfgemaakte vliegtuigjes vlogen de klaslokalen uit, en de winnende leerling zette zelfs een verbluffende afstand neer van maar liefst 16 meter!
Kort daarna bouwden de leerlingen hun eigen zeepkisten, die op 8 april werden gebruikt tijdens de grote zeepkistenrace. Ook brachten ze een leerzaam bezoek aan het Purmerends Museum, waar ze ontdekten hoe verkeer en vervoer er terug in de tijd uitzag.
Kennismaken met verschillende beroepen
Een belangrijk moment was de beroepenmiddag in het vso. De leerlingen ontmoetten vakmensen uit de wereld van verkeer en vervoer, zoals de brandweer en dierenambulance. Een buschauffeur stond klaar met een elektrische bus en verder stonden er twee vrachtwagens op het schoolplein die leerlingen van binnen en buiten konden verkennen.
Afsluiting met een knal
Dinsdag 8 april was het eindelijk zover, de langverwachte zeepkistenrace, gevolgd door de feestelijke afsluiting: een kleurrijke fancy fair. Belangstellenden namen een kijkje in de klassen die tentoonstelden wat de leerlingen hadden geleerd en gecreëerd, maakten ritjes in de zeepkisten, kochten door leerlingen geknutselde items, genoten van hotdogs, mini pizza's, zelfgebakken appeltaart en nog veel meer. De opbrengst gaat naar de bouw van de MLKing-sjop - een oefenwinkel waar leerlingen ontdekken hoe werken in een winkel eraan toegaat. Producten uit de praktijkvakken worden daar straks verkocht, terwijl leerlingen waardevolle werkervaring opdoen in een veilige en realistische omgeving.
De fancy fair markeerde het einde van vijf intensieve projectweken waarin leerlingen uit het so en vso enthousiast samenwerkten aan het thema op een vakoverstijgende en procesgerichte manier.
"Als je 'hét' hebt, dan is het vak van leerkracht echt de leukste baan die er is"
Heel wat Beemsterlingen hebben ooit les van haar gehad: Rita Sanders. Een begrip in Beemster én op obs De Bloeiende Perelaar. Want bijna 46 jaar heeft zij zich met ziel en zaligheid voor de school ingezet. Nu is het moment voor Rita aangebroken om afscheid te nemen en te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Een bijzonder moment dat uiteraard niet ongemerkt voorbij mocht gaan. Vandaag, vrijdag 21 maart, werd zij op feestelijke wijze uitgezwaaid door (oud-)leerlingen, ouders, (oud-)collega's en andere belangstellenden.
Werken met dieren of iets met muziek, dat leek haar wel wat. Maar toen Rita op de havo zat en in haar tussenuren haar oudere zus, die in het onderwijs werkte, in de klas hielp, werd het al snel duidelijk. Ook Rita wilde het onderwijs in en meldde zich na haar eindexamen bij de Pedagogische Academie in Alkmaar. Na het behalen van haar diploma begon ze met invalwerk op verschillende scholen in Beemster. Toen er een vacature voor leerkracht vrijkwam op basisschool De Bloeiende Perelaar, aarzelde Rita geen moment. Ze solliciteerde en de rest is geschiedenis.
Dorpsschool
"Op 1 oktober 1979 ben ik op De Bloeiende Perelaar gestart. De school zat toen nog op een andere locatie en het team bestond uit 5 medewerkers. In de loop der jaren is er veel veranderd. De school is nu gevestigd in een modern, multifunctioneel gebouw, telt inmiddels 500 leerlingen en 50 medewerkers. Toch is het intieme karakter van een dorpsschool altijd bewaard gebleven. Die gemoedelijkheid heeft mij altijd aangesproken."
Ontwikkeling
Het onderwijs is constant in beweging en Rita heeft veranderingen altijd omarmd. In ruim 4 decennia heeft zij voor verschillende groepen gestaan en zich ontwikkeld tot ICT-specialist van de school. "Van krijtbord naar digibord, ik heb het allemaal meegemaakt. Vooral de laatste jaren heeft het onderwijs enorme ontwikkelingen doorgemaakt, en dat maakt het zo interessant. Door technologische innovaties is de wereld voor leerlingen veel groter geworden. Als leerkracht betekent dit ook een andere manier van lesgeven, omdat je nu niet alleen kunt uitleggen, maar ook visueel kunt verduidelijken. Ik beschouw digitale leermiddelen dan ook echt als een verrijking van het onderwijs en ik verwacht dat kunstmatige intelligentie in de toekomst ook vaker in de klas zal worden ingezet," vertelt Rita.
De rol van zowel ouders als leerlingen is eveneens veranderd. "Ouders denken actief mee over de toekomst van hun kinderen en als school beschouwen we ouders echt als een belangrijke partner, waarbij de ontwikkeling van het kind centraal staat." Ook de positie van de leerlingen is anders. "Vroeger werd er over de leerlingen gesproken, nu praten we met ze. Kinderen zijn mondiger en uiten zich vaker. Dat is goed, want zo groeien ze op tot kritische en zelfbewuste individuen."
Gelijke kansen
Rita heeft zich altijd ingezet voor gelijke kansen voor elk kind. Waar het onderwijs vroeger nog onderscheid maakte in het niveau van de leerlingen, krijgen zij nu hetzelfde aanbod, met extra ondersteuning waar nodig. "Die gelijke benadering van leerlingen vind ik ontzettend belangrijk. Elk kind heeft zijn eigen kracht, of dat nu het makkelijk opnemen van lesstof is, of juist een talent voor computers en techniek. Elk kind moet de beste kansen krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, inclusief de ruimte om fouten te maken en daarvan te leren."
Hoewel zij uitkijkt naar wat de toekomst haar gaat brengen, zal Rita de spontaniteit, enthousiasme en eerlijkheid van leerlingen én haar collega's van De Bloeiende Perelaar missen. "Geen dag is hetzelfde in het onderwijs en dat maakt het ook zo leuk. Het is mooi om te zien dat er steeds meer belangstelling is voor het beroep van leerkracht."
Als 'oude rot' in het vak heeft ze ook een waardevolle tip voor toekomstige onderwijsprofessionals: "Wees sociaal, betrokken, inlevend en bereid om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Als leerkracht moet je 'hét' hebben. Wat dat precies is, is moeilijk te omschrijven, maar als je 'hét' hebt, dan is het vak van leerkracht echt de leukste baan die er is!"
Het afscheid van Rita werd gevierd met de onthulling van het naar haar vernoemde 'Rita
Sandersplein' en een afscheidslied van alle leerlingen van De Bloeiende Perelaar.
Openklasdag bij obs De Fuut
Op obs De Fuut stonden de klasdeuren vandaag wagenwijd open!
Tijdens de openklasdag kregen vaders, moeders, opa's, oma's en verzorgers de kans om een kijkje te nemen in de klas en te ontdekken waar de leerlingen mee bezig zijn geweest. Elke groep richtte zich op een thema uit de methode Blink en werkte dat uit met bijpassende activiteiten.
In groep 7/8 draaide alles om het wereldthema 'Machtige media'. Na een gezamenlijke verkenning van dit onderwerp doken de leerlingen dieper in hun eigen thema. Hun hoofd- en deelvragen leidden tot boeiende presentaties tijdens het openklasmoment, waarin de leerlingen antwoord gaven op vragen zoals: welke invloed hebben hackers en wat willen ze bereiken? Hoe wordt media ingezet om anderen te beïnvloeden? En hoe zag reclame eruit in de jaren zestig?
In groep 5/6 waren de bezoekers niet alleen toeschouwers, maar ook deelnemers! Samen met de leerlingen stelden ze een weerbericht op door informatie te verzamelen over de temperatuur, neerslagkans en windrichting. Vervolgens verwerkten ze de resultaten in een poster, die als achtergrond diende tijdens de presentatie van het weerbericht.
De leerlingen uit groep 3/4 werkten samen met hun familieleden een bingokaart af. Op de kaart stonden verschillende dingen die ze konden laten zien en uitleggen, zoals het rekenboek en het letter-mepspel. Een speelse manier om hun kennis en vaardigheden te laten zien.
De allerjongste leerlingen straalden van trots terwijl ze lieten zien wat ze de afgelopen periode hadden geleerd over de brandweer.
Het was een geslaagde openklasdag waarin leerlingen én bezoekers volop konden genieten van al het moois wat er in de klassen van obs De Fuut gebeurt!





Namens de Raad van Toezicht van OPSPOOR bieden we onderstaand bericht aan:
Martijn van Embden per 1 april 2025 nieuwe voorzitter College van Bestuur OPSPOOR
Martijn van Embden is benoemd tot nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van OPSPOOR. Hij zal zijn werkzaamheden per 1 april 2025 starten en volgt daarmee Chris van Meurs op die 17 april afscheid neemt en met pensioen gaat.
Van Embden is een ervaren onderwijsbestuurder met een diverse achtergrond. Momenteel vervult hij de rol van voorzitter van het College van Bestuur bij IJmare, een onderwijsorganisatie voor openbaar (speciaal) basisonderwijs in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Daarnaast was hij onder meer actief als voorzitter van het bestuur van CIOS Nederland, directeur bij het ROC Nova College en als toezichthouder bij het Samenwerkingsverband VO Waterland.
Van Embden is benoemd na een selectieproces waarin de GMR en een afvaardiging van schooldirecteuren en het bedrijfsbureau een unaniem advies uitbrachten. De Raad van Toezicht van OPSPOOR kijkt met veel vertrouwen uit naar zijn komst: "wij zien in Martijn van Embden een ervaren bestuurder, die heeft laten zien dat hij organisaties verder kan brengen in hun ontwikkeling. Hij heeft hart voor de ontwikkeling van kinderen, is toekomstgericht, heeft ervaring met de doorontwikkeling van kindcentra en weet dit te combineren met een oog voor gezonde bedrijfsvoering. Hij is klaar om, samen met collega-bestuurder Astrid Brugman, de visie van OPSPOOR met veel elan voort te zetten en verder te ontwikkelen."
"Ik verheug me om samen met Astrid Brugman, de medewerkers van OPSPOOR en alle betrokkenen in de regio, onderwijs en opvang verder te ontwikkelen en te versterken. Tijdens mijn sollicitatieprocedure heb ik een goed beeld gevormd waar OPSPOOR voor staat en wat de ambitie voor de komende periode is. Samen met alle betrokkenen zal ik verder werken aan een solide basis voor de toekomst en zorgen voor een organisatie die blijft groeien en innoveren", aldus Martijn van Embden.
Astrid Brugman, nauw betrokken bij de sollicitatieprocedure, geeft aan zeer blij te zijn met de komst van Martijn. "Ik denk dat ik samen met Martijn in deze wereld vol veranderingen en uitdagingen de juiste koers kan uitzetten om verder vorm te geven aan onze missie: goed onderwijs voor ieder kind."
De Raad van Toezicht spreekt tot slot haar dank uit aan Chris van Meurs. Voor de waardevolle bijdrage die hij als voorzitter van het College van Bestuur heeft geleverd aan OPSPOOR en daarmee aan de ontwikkeling van kinderen in de regio. Zijn visie 'voor TOEKOMSTMAKERS' en zijn initiatief tot bestuurlijke samenwerking met Stichting Kinderopvang Purmerend hebben de weg geplaveid voor een toekomstbestendige organisatie.
Obs Weidevogels inspirerend decor voor werkbezoek delegatie Kibrahacha
"Juf, waar liggen Aruba, Bonaire en Curaçao?" Met deze vraag van een leerling begon het werkbezoek van een delegatie van Kibrahacha, het partnerschap voor Samen Opleiden in het Caribisch gebied, op obs Weidevogels in Purmerend. Een bezoek vol waardevolle ontmoetingen, leren van én met elkaar en verbinding in het kader van Samen Opleiden en Professionaliseren.
Geoffrey Nijenhuis, directeur van obs Weidevogels - één van de opleidingsscholen van OPSPOOR binnen de Noord-Hollandse SamenScholing - deelde met de collega's van Kibrahacha de visie van de school, waarin samenwerking en kennisdeling centraal staan. Zo staan de klasdeuren altijd open, zodat collega's én studenten bij elkaar een kijkje in de 'keuken' kunnen nemen. Dit creëert een cultuur van voortdurende professionele ontwikkeling, waarin leren in de praktijk een natuurlijk proces is.
De gasten uit het Caribisch gebied sloten vervolgens aan bij het leerteam. Studenten vertelden enthousiast over hun praktijkervaringen, bespraken beroepshandelingen, stelden leervragen en deelden hoe zij hun lesplanning, in samenwerking met de praktijkbegeleider, aanpakken. Onder begeleiding van de opleiders werd er geoefend met reflecteren en het geven van feedback, wat zorgde voor mooie inzichten en persoonlijke groei.
Daarna was het tijd voor observaties in de open groepen. Met kijkwijzers en eigen leervragen analyseerden studenten lessen van de leerkrachten. Hierbij stond het thema 'activerende didactiek' centraal. Hoe maak je een les écht boeiend en verbind je dit met de belevingswereld van kinderen? De evaluatie na afloop leverde creatieve ideeën op: van speelse introducties tot slimme manieren om leerlingen actief mee te laten denken.
Na de pauze gaf Astrid Brugman, lid van het College van Bestuur van OPSPOOR, een inspirerend inkijkje in de samenwerking binnen de Noord-Hollandse SamenScholing en hoe OPSPOOR hierin ondersteunt. Dit leidde tot een levendig gesprek, waarin studenten ook nieuwsgierig waren naar het onderwijs op de ABC-eilanden.
Het bezoek van de collega's van Kibrahacha op obs Weidevogels laat zien dat verbinding geen grenzen kent: door samen te werken inspireren we elkaar en bouwen we aan een toekomst waarin onderwijsinnovatie en professionalisering de basis vormen voor de leerkrachten van morgen.



Een waar debatfeest in De Purmaryn
De gemeente Purmerend en Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) hebben een project opgezet om leerlingen te stimuleren hun mening te delen en hun stem te laten horen. Het overkoepelende thema hierbij is 'voel je veilig'. Onze TOEKOMSTMAKERS spelen hierbij een belangrijke rol en daarom hebben vier OPSPOOR-scholen deelgenomen, namelijk KC Willem Eggert, obs De Koempoelan, obs De Delta Delfland en obs De Ranonkel.
Tussen oktober en december gaven docenten van DKJL inspirerende debatlessen in Purmerend waarbij leerlingen werden uitgedaagd om in drie rondes hun debatvaardigheden te ontdekken. Na drie lessen werd er een échte debatheld gekozen.
Dinsdag 3 december vond het hoogtepunt plaats: de grote debatbattle! In theater De Purmaryn kwamen groep 8- en eerstejaarsleerlingen van het voortgezet onderwijs samen. Hier stond al een dj klaar en na een dans van Furious Flow opende Tessa van Velzen, directeur bij DKJL, het debat en gingen debathelden van verschillende scholen met respect en overtuigingskracht in gesprek over drie stellingen. Er werd beargumenteerd, tegenargumenten werden benoemd, en bovenal werd er met aandacht naar elkaar geluisterd. Het was een waar debatfeest. De deelnemers werden actief en luid aangemoedigd door alle klasgenoten.
Aan het einde van de battle beraadde de jury zich over de winnaars. De tweede prijs ging naar obs De Ranonkel, en de eerste prijs was voor obs De Delta Delfland. Een bijzondere prijs, het gouden oor, ging naar een leerling van obs De Koempoelan, omdat zij zo goed luisterde naar haar tegenstanders. Elke debatheld kreeg een welverdiend compliment en een medaille.
Wat een mooi initiatief om jongeren een podium te bieden waar zij leren dat hun mening telt.


OPSPOOR onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om tot een fusie te komen tussen obs De Fuut en obs De Gouwzee.
Binnen Monnickendam zijn er twee openbare scholen van stichting OPSPOOR; obs de Fuut en obs de Gouwzee. Op obs de Fuut is sprake van een daling van het leerlingaantal, op obs de Gouwzee is sprake van een stabiel leerlingaantal. De scholen liggen zo'n 600 meter van elkaar en hebben beiden te maken met de complexiteit van de huidige samenleving. Denk hierbij aan polarisatie, armoede, het lerarentekort en de opdracht om te komen tot meer passend onderwijs. Om antwoord te geven op deze uitdagingen wil OPSPOOR het openbaar onderwijs in Monnickendam versterken. Door de twee scholen te fuseren ontstaat er één grote organisatie met een sterk en divers team, dat vanuit 2 locaties openbaar onderwijs aan zal bieden. Een groter team en het bundelen van de krachten scheppen de voorwaarden voor inclusief onderwijs en gelijke onderwijskansen voor elk kind. Tevens biedt het mogelijkheden voor de doorontwikkeling tot kindcentrum. Op deze manier kunnen we kinderen de kennis en vaardigheden meegeven die nodig zijn om hun rol in de maatschappij te kunnen vervullen.
Onderzocht wordt of een fusie tussen de twee openbare scholen bijdraagt aan deze doelen en waarbij tegelijkertijd de kwetsbaarheid die een kleine school met zich meebrengt wordt weggenomen. Hoe deze samenwerking er precies uit zal komen te zien wordt nog verder onderzocht. De randvoorwaarden worden met de medewerkers, ouders en verzorgers verkend en alle betrokkenen worden meegenomen in de besluitvorming en tijdig geïnformeerd.
Op donderdag 14 november zijn de ouders van beide scholen op ouderavonden geïnformeerd over het onderzoek dat gedaan wordt naar de mogelijkheid van fusie. Verwacht wordt dat het onderzoek aan het einde van het schooljaar wordt afgerond en dat dan definitieve besluitvorming plaatsvindt.
OPSPOOR op Waterland Werkt
Duizenden bezoekers wisten afgelopen zondag hun weg te vinden naar Waterland Werkt. Scholieren, studenten, werkzoekenden en carrièreswitchers lieten zich inspireren door de vele bedrijven, stichtingen en organisaties die met een stand op het werk- en leerevenement aanwezig waren.
Als één van de grootste aanbieders van basis- en speciaal onderwijs in de omgeving was ook OPSPOOR dit jaar weer aanwezig. Want bij OPSPOOR gaan we graag met nieuwe TOEKOMSTMAKERS in gesprek om meer te vertellen over het mooiste werkveld dat er is: het onderwijs.
Bij onze stand konden bezoekers niet alleen informatie krijgen over werken in het onderwijs en de diverse loopbaanmogelijkheden, maar ook in gesprek gaan met onze enthousiaste medewerkers. Daarnaast was er een leuke uitdaging! Tijdens de OPSPOOR-quiz werd zowel kennis over het onderwijs als algemene kennis getest. De winnaars gingen niet met lege handen naar huis, want voor elk van hen was er een leuke prijs.
Het was een middag vol inspirerende gesprekken, waarin we hopelijk veel mensen enthousiast hebben gemaakt voor een toekomst in het onderwijs!

Oproep OPSPOOR met betrekking tot verdachte situatie
Stichting OPSPOOR heeft op donderdag 19 september jl. een bericht gestuurd naar alle scholen in Purmerend, waarin zij vraagt extra alert te zijn op verdachte situaties bij de scholen.
Deze oproep kwam naar aanleiding van een incident waarbij een persoon zich bij één van de OPSPOOR-scholen verdacht heeft gedragen. Deze persoon sprak een leerling aan en beweerde dat hij was gestuurd door de ouders om de leerling op te halen. De ouders van de leerling hebben de school onmiddellijk geïnformeerd, waarop de school direct contact heeft opgenomen met de politie om hier melding van te maken.
De veiligheid van kinderen staat bij ons voorop. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle scholen in Purmerend over het incident te informeren. We begrijpen dat dit mogelijk onrust heeft veroorzaakt. We vonden het echter belangrijk om de situatie serieus te nemen en alert te blijven, altijd met de veiligheid van de kinderen in gedachten.
Onderstaand bericht publiceerde de politie vandaag:
Update: Woensdag 18 september, is bij de politie een melding binnengekomen over een man die in Purmerend kinderen zou aanspreken. Deze melding is niet doorgezet naar het basisteam, omdat er geen sprake meer was van een heterdaadsituatie op het moment van melden. De melder heeft advies gekregen om preventief een bericht te versturen. Wij waren als basisteam van zowel de melding als het advies niet op de hoogte.
Donderdag 19 september kreeg de politie veel berichtjes/belletjes van ongeruste inwoners over een man die in Purmerend kinderen zou aanspreken. In een bericht dat die dag van een school aan ouders is gestuurd, stond dat de politie had gevraagd een bericht uit te doen met een signalement van de man en 112 te bellen als deze gesignaleerd werd. Toen wij hiervan op de hoogte waren, hebben wij direct uitgezocht waar deze informatie vandaan kwam. Wij nemen meldingen altijd serieus. Echter was er sprake van miscommunicatie waar wij lering uit zullen trekken.
Het onderzoek is nu gaande en we lopen meldingen die we hebben ontvangen uit. We hebben contact met de school over hoe we dit in de toekomst samen anders kunnen doen. Mensen die tips hebben kunnen dit aan ons doorgeven via 0900 8844.
Verdachte situatie? Bel altijd 112
Vers van de pabo: nieuwe leerkrachten in het basisonderwijs
Het Noordhollands Dagblad publiceerde een artikel over drie kersverse leerkrachten in de regio Zaanstreek-Waterland. In het artikel vertellen de leerkrachten over hun passie voor het onderwijs, hun doelen en hoe ze de ontwikkeling van leerlingen willen vormgeven. Wout Klijn is één van deze leerkrachten en staat sinds begin dit schooljaar voor groep 1 en 2 van obs 't Carrousel in Purmerend.
