Nieuwsberichten 2024-2025

Namens de Raad van Toezicht van OPSPOOR bieden we onderstaand bericht aan:

Martijn van Embden per 1 april 2025 nieuwe voorzitter College van Bestuur OPSPOOR

Martijn van Embden is benoemd tot nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van OPSPOOR. Hij zal zijn werkzaamheden per 1 april 2025 starten en volgt daarmee Chris van Meurs op die 17 april afscheid neemt en met pensioen gaat.

Van Embden is een ervaren onderwijsbestuurder met een diverse achtergrond. Momenteel vervult hij de rol van voorzitter van het College van Bestuur bij IJmare, een onderwijsorganisatie voor openbaar (speciaal) basisonderwijs in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Daarnaast was hij onder meer actief als voorzitter van het bestuur van CIOS Nederland, directeur bij het ROC Nova College en als toezichthouder bij het Samenwerkingsverband VO Waterland.

Van Embden is benoemd na een selectieproces waarin de GMR en een afvaardiging van schooldirecteuren en het bedrijfsbureau een unaniem advies uitbrachten. De Raad van Toezicht van OPSPOOR kijkt met veel vertrouwen uit naar zijn komst: "wij zien in Martijn van Embden een ervaren bestuurder, die heeft laten zien dat hij organisaties verder kan brengen in hun ontwikkeling. Hij heeft hart voor de ontwikkeling van kinderen, is toekomstgericht, heeft ervaring met de doorontwikkeling van kindcentra en weet dit te combineren met een oog voor gezonde bedrijfsvoering. Hij is klaar om, samen met collega-bestuurder Astrid Brugman, de visie van OPSPOOR met veel elan voort te zetten en verder te ontwikkelen."

"Ik verheug me om samen met Astrid Brugman, de medewerkers van OPSPOOR en alle betrokkenen in de regio, onderwijs en opvang verder te ontwikkelen en te versterken. Tijdens mijn sollicitatieprocedure heb ik een goed beeld gevormd waar OPSPOOR voor staat en wat de ambitie voor de komende periode is. Samen met alle betrokkenen zal ik verder werken aan een solide basis voor de toekomst en zorgen voor een organisatie die blijft groeien en innoveren", aldus Martijn van Embden.

Astrid Brugman, nauw betrokken bij de sollicitatieprocedure, geeft aan zeer blij te zijn met de komst van Martijn. "Ik denk dat ik samen met Martijn in deze wereld vol veranderingen en uitdagingen de juiste koers kan uitzetten om verder vorm te geven aan onze missie: goed onderwijs voor ieder kind."

De Raad van Toezicht spreekt tot slot haar dank uit aan Chris van Meurs. Voor de waardevolle bijdrage die hij als voorzitter van het College van Bestuur heeft geleverd aan OPSPOOR en daarmee aan de ontwikkeling van kinderen in de regio. Zijn visie 'voor TOEKOMSTMAKERS' en zijn initiatief tot bestuurlijke samenwerking met Stichting Kinderopvang Purmerend hebben de weg geplaveid voor een toekomstbestendige organisatie.


Obs Weidevogels inspirerend decor voor werkbezoek delegatie Kibrahacha

"Juf, waar liggen Aruba, Bonaire en Curaçao?" Met deze vraag van een leerling begon het werkbezoek van een delegatie van Kibrahacha, het partnerschap voor Samen Opleiden in het Caribisch gebied, op obs Weidevogels in Purmerend. Een bezoek vol waardevolle ontmoetingen, leren van én met elkaar en verbinding in het kader van Samen Opleiden en Professionaliseren. 

Geoffrey Nijenhuis, directeur van obs Weidevogels - één van de opleidingsscholen van OPSPOOR binnen de Noord-Hollandse SamenScholing - deelde met de collega's van Kibrahacha de visie van de school, waarin samenwerking en kennisdeling centraal staan. Zo staan de klasdeuren altijd open, zodat collega's én studenten bij elkaar een kijkje in de 'keuken' kunnen nemen. Dit creëert een cultuur van voortdurende professionele ontwikkeling, waarin leren in de praktijk een natuurlijk proces is.

De gasten uit het Caribisch gebied sloten vervolgens aan bij het leerteam. Studenten vertelden enthousiast over hun praktijkervaringen, bespraken beroepshandelingen, stelden leervragen en deelden hoe zij hun lesplanning, in samenwerking met de praktijkbegeleider, aanpakken. Onder begeleiding van de opleiders werd er geoefend met reflecteren en het geven van feedback, wat zorgde voor mooie inzichten en persoonlijke groei.

Daarna was het tijd voor observaties in de open groepen. Met kijkwijzers en eigen leervragen analyseerden studenten lessen van de leerkrachten. Hierbij stond het thema 'activerende didactiek' centraal. Hoe maak je een les écht boeiend en verbind je dit met de belevingswereld van kinderen? De evaluatie na afloop leverde creatieve ideeën op: van speelse introducties tot slimme manieren om leerlingen actief mee te laten denken. 

Na de pauze gaf Astrid Brugman, lid van het College van Bestuur van OPSPOOR, een inspirerend inkijkje in de samenwerking binnen de Noord-Hollandse SamenScholing en hoe OPSPOOR hierin ondersteunt. Dit leidde tot een levendig gesprek, waarin studenten ook nieuwsgierig waren naar het onderwijs op de ABC-eilanden. 

Het bezoek van de collega's van Kibrahacha op obs Weidevogels laat zien dat verbinding geen grenzen kent: door samen te werken inspireren we elkaar en bouwen we aan een toekomst waarin onderwijsinnovatie en professionalisering de basis vormen voor de leerkrachten van morgen.

kibra






Een waar debatfeest in De Purmaryn

De gemeente Purmerend en Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) hebben een project opgezet om leerlingen te stimuleren hun mening te delen en hun stem te laten horen. Het overkoepelende thema hierbij is 'voel je veilig'. Onze TOEKOMSTMAKERS spelen hierbij een belangrijke rol en daarom hebben vier OPSPOOR-scholen deelgenomen, namelijk KC Willem Eggert, obs De Koempoelan, obs De Delta Delfland en obs De Ranonkel.

Tussen oktober en december gaven docenten van DKJL inspirerende debatlessen in Purmerend waarbij leerlingen werden uitgedaagd om in drie rondes hun debatvaardigheden te ontdekken. Na drie lessen werd er een échte debatheld gekozen.

Dinsdag 3 december vond het hoogtepunt plaats: de grote debatbattle! In theater De Purmaryn kwamen groep 8- en eerstejaarsleerlingen van het voortgezet onderwijs samen. Hier stond al een dj klaar en na een dans van Furious Flow opende Tessa van Velzen, directeur bij DKJL, het debat en gingen debathelden van verschillende scholen met respect en overtuigingskracht in gesprek over drie stellingen. Er werd beargumenteerd, tegenargumenten werden benoemd, en bovenal werd er met aandacht naar elkaar geluisterd. Het was een waar debatfeest. De deelnemers werden actief en luid aangemoedigd door alle klasgenoten.

Aan het einde van de battle beraadde de jury zich over de winnaars. De tweede prijs ging naar obs De Ranonkel, en de eerste prijs was voor obs De Delta Delfland. Een bijzondere prijs, het gouden oor, ging naar een leerling van obs De Koempoelan, omdat zij zo goed luisterde naar haar tegenstanders. Elke debatheld kreeg een welverdiend compliment en een medaille.

Wat een mooi initiatief om jongeren een podium te bieden waar zij leren dat hun mening telt.

  

OPSPOOR onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om tot een fusie te komen tussen obs De Fuut en obs De Gouwzee. 

Binnen Monnickendam zijn er twee openbare scholen van stichting OPSPOOR; obs de Fuut en obs de Gouwzee. Op obs de Fuut is sprake van een daling van het leerlingaantal, op obs de Gouwzee is sprake van een stabiel leerlingaantal. De scholen liggen zo'n 600 meter van elkaar en hebben beiden te maken met de complexiteit van de huidige samenleving. Denk hierbij aan polarisatie, armoede, het lerarentekort en de opdracht om te komen tot meer passend onderwijs. Om antwoord te geven op deze uitdagingen wil OPSPOOR het openbaar onderwijs in Monnickendam versterken. Door de twee scholen te fuseren ontstaat er één grote organisatie met een sterk en divers team, dat vanuit 2 locaties openbaar onderwijs aan zal bieden. Een groter team en het bundelen van de krachten scheppen de voorwaarden voor inclusief onderwijs en gelijke onderwijskansen voor elk kind. Tevens biedt het mogelijkheden voor de doorontwikkeling tot kindcentrum. Op deze manier kunnen we kinderen de kennis en vaardigheden meegeven die nodig zijn om hun rol in de maatschappij te kunnen vervullen. 

Onderzocht wordt of een fusie tussen de twee openbare scholen bijdraagt aan deze doelen en waarbij tegelijkertijd de kwetsbaarheid die een kleine school met zich meebrengt wordt weggenomen. Hoe deze samenwerking er precies uit zal komen te zien wordt nog verder onderzocht. De randvoorwaarden worden met de medewerkers, ouders en verzorgers verkend en alle betrokkenen worden meegenomen in de besluitvorming en tijdig geïnformeerd.

Op donderdag 14 november zijn de ouders van beide scholen op ouderavonden geïnformeerd over het onderzoek dat gedaan wordt naar de mogelijkheid van fusie. Verwacht wordt dat het onderzoek aan het einde van het schooljaar wordt afgerond en dat dan definitieve besluitvorming plaatsvindt. 

OPSPOOR op Waterland Werkt

Duizenden bezoekers wisten afgelopen zondag hun weg te vinden naar Waterland Werkt. Scholieren, studenten, werkzoekenden en carrièreswitchers lieten zich inspireren door de vele bedrijven, stichtingen en organisaties die met een stand op het werk- en leerevenement aanwezig waren.


Als één van de grootste aanbieders van basis- en speciaal onderwijs in de omgeving was ook OPSPOOR dit jaar weer aanwezig. Want bij OPSPOOR gaan we graag met nieuwe TOEKOMSTMAKERS in gesprek om meer te vertellen over het mooiste werkveld dat er is: het onderwijs.

Bij onze stand konden bezoekers niet alleen informatie krijgen over werken in het onderwijs en de diverse loopbaanmogelijkheden, maar ook in gesprek gaan met onze enthousiaste medewerkers. Daarnaast was er een leuke uitdaging! Tijdens de OPSPOOR-quiz werd zowel kennis over het onderwijs als algemene kennis getest. De winnaars gingen niet met lege handen naar huis, want voor elk van hen was er een leuke prijs.

Het was een middag vol inspirerende gesprekken, waarin we hopelijk veel mensen enthousiast hebben gemaakt voor een toekomst in het onderwijs! 



Oproep OPSPOOR met betrekking tot verdachte situatie


Stichting OPSPOOR heeft op donderdag 19 september jl. een bericht gestuurd naar alle scholen in Purmerend, waarin zij vraagt extra alert te zijn op verdachte situaties bij de scholen.


Deze oproep kwam naar aanleiding van een incident waarbij een persoon zich bij één van de OPSPOOR-scholen verdacht heeft gedragen. Deze persoon sprak een leerling aan en beweerde dat hij was gestuurd door de ouders om de leerling op te halen. De ouders van de leerling hebben de school onmiddellijk geïnformeerd, waarop de school direct contact heeft opgenomen met de politie om hier melding van te maken.

De veiligheid van kinderen staat bij ons voorop. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle scholen in Purmerend over het incident te informeren. We begrijpen dat dit mogelijk onrust heeft veroorzaakt. We vonden het echter belangrijk om de situatie serieus te nemen en alert te blijven, altijd met de veiligheid van de kinderen in gedachten.

Onderstaand bericht publiceerde de politie vandaag:

Update: Woensdag 18 september, is bij de politie een melding binnengekomen over een man die in Purmerend kinderen zou aanspreken. Deze melding is niet doorgezet naar het basisteam, omdat er geen sprake meer was van een heterdaadsituatie op het moment van melden. De melder heeft advies gekregen om preventief een bericht te versturen. Wij waren als basisteam van zowel de melding als het advies niet op de hoogte.

Donderdag 19 september kreeg de politie veel berichtjes/belletjes van ongeruste inwoners over een man die in Purmerend kinderen zou aanspreken. In een bericht dat die dag van een school aan ouders is gestuurd, stond dat de politie had gevraagd een bericht uit te doen met een signalement van de man en 112 te bellen als deze gesignaleerd werd. Toen wij hiervan op de hoogte waren, hebben wij direct uitgezocht waar deze informatie vandaan kwam. Wij nemen meldingen altijd serieus. Echter was er sprake van miscommunicatie waar wij lering uit zullen trekken.

Het onderzoek is nu gaande en we lopen meldingen die we hebben ontvangen uit. We hebben contact met de school over hoe we dit in de toekomst samen anders kunnen doen. Mensen die tips hebben kunnen dit aan ons doorgeven via 0900 8844.

Verdachte situatie? Bel altijd 112



Vers van de pabo: nieuwe leerkrachten in het basisonderwijs

Het Noordhollands Dagblad publiceerde een artikel over drie kersverse leerkrachten in de regio Zaanstreek-Waterland. In het artikel vertellen de leerkrachten over hun passie voor het onderwijs, hun doelen en hoe ze de ontwikkeling van leerlingen willen vormgeven. Wout Klijn is één van deze leerkrachten en staat sinds begin dit schooljaar voor groep 1 en 2 van obs 't Carrousel in Purmerend. 


Leerlingen aan het woord

"Zelf een onderzoek starten"

"Ik vind het leuk om zelf een onderzoek te starten om antwoord op mijn vraag te krijgen. Anders komt het uit een boek en weet ik niet of het wel écht waar is!" - Leerling van obs H.M. Van Randwijkschool in Ilpendam